4 june 2014

De tijd dat schepen hun ladingen in hartje Rotterdam losten, ligt ver achter ons. De haven trekt steeds verder richting zee. Waar vroeger goederen werden overgeslagen, ontstaat nu ruimte voor hele nieuwe ontwikkelingen. De Wilhelminapier, Katendrecht en het Lloydkwartier zijn inmiddels hippe woon- en werkgebieden. Andere vrijkomende plekken in Rotterdam veranderen we in laboratoria van de nieuwe, duurzame economie.

Op de RDM-campus bij Heijplaat is die ontwikkeling al volop gaande. Op dit terrein van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij werden tot twintig jaar geleden nog onderzeeboten gebouwd. Nu werken techniekstudenten, onderzoekers en ondernemers er samen aan innovaties zoals emissieloze schepen die de plastic soep in de oceanen kunnen opruimen en het Concept House Village waar duurzame woningen worden getest.

De Rijnhaven – tussen Katendrecht en de Wilhelminapier – wordt een experimenteergebied voor drijvend bouwen. Nergens in Nederland wordt er, midden in de stad, op zo’n grote schaal op het water ontwikkeld. Partijen kunnen tot eind januari 2014 hun plannen inleveren. Met drijvende woningen, drijvende sportvelden en drijvende bomen is dit buitendijks gebied straks klaar voor de verdere stijging van de zeespiegel.

Rotterdam loopt voorop als het gaat om duurzame gebiedsontwikkeling en innoveren. Nu al komen jaarlijks tientallen delegaties uit binnen- en buitenland kijken hoe het kan dat we ondanks onze lage ligging toch tot de veiligste deltasteden ter wereld behoren. Grote bedrijven steken hun nek uit, maar veel innoverend vermogen komt juist ook van middelgrote en kleine ondernemers. In dit nieuwe blad INN010 zien we hier mooie voorbeelden van.

Ahmed Aboutaleb
Burgemeester van Rotterdam

Meer