8 january 2015

Tijdens een afspraak in een van de Europointtorens keek ik uit op Merwe-Vierhavens. In de verte sprong er een gebouw uit, dat heb je wel eens, het leek wel licht te geven. Ik ben meteen gaan kijken en werd verliefd. Dat was pakweg een half jaar geleden. Inmiddels is officieel bekend dat Studio Roosegaarde naar Rotterdam komt. Naar het Glazenpand waar alles klopt. De lichtval door het glas, de fijne schaal... De wens van de gemeente om het gebied een push te bezorgen heeft de doorslag gegeven om voor Rotterdam te kiezen. Rotterdam heeft de ambitie dé Maakstad 2.0 te worden. Hier gebeurt het, en in deze context wil ik in de rol van droomfabriek nadenken over de nieuwe economie. 

Wat zeker ook meespeelt is de soepele manier waarop de gemeente meedenkt. Ze zijn niet aan het babbelen, maar aan het meebouwen en stellen zich als actieve overheid op. Ouderwets programmatisch verhuren is niet meer van deze tijd. Rotterdam wil een gebied ontwikkelen, neemt hierin haar verantwoordelijkheid en investeert. En dus ook in dingen waar je als stad trots op kunt zijn. Aan mij om lekker radicale ideeën te ontwikkelen voor Smart Cities. 

Die mooie, lelijke Europointtorens, daar kan ik wel wat mee. Er ligt al een schetsontwerp om met inzet van kunst en technologie interactie te creëren tussen de torens en de omgeving, net zoals ik met DUNE in de Maastunnel heb gedaan. De afspraak is dat we twee, drie maal per jaar met elkaar een sessie organiseren om over Merwe-Vierhavens na te denken. Ik kan niet beloven dat die torens straks in één keer vol komen. Maar we kunnen wel ideeën delen, over en weer pingpongen.

Studio Roosegaarde wordt een echte proeftuin, en daarin gaat het zeker niet alleen om mij. Ik wil de plek gaan kietelen en mijn technisch ondernemerschap en verbeelding inzetten voor de Maakstad 2.0. In elk geval voor de komende tien jaar. Jullie zien me vast nog vaker terug in INN010!

Daan Roosegaarde

kunstenaar, innovator en zelfbenoemd hippie met een businessplan 

Meer